To πρώτο Greek Wine Report από τον Γιάννη Καρακάση

Κυκλοφόρησε το Greek Wine Explained 2024 από τον Έλληνα Master of Wine.

To πρώτο Greek Wine Report από τον Γιάννη Καρακάση

O Master of Wine Γιάννης Καρακάσης, μετά το βιβλίο του The Wines of Santorini (υποψήφιο για André Simon Award), καταγράφει όλα τα νέα και τις εξελίξεις που συμβαίνουν τώρα στο ελληνικό κρασί και εκδίδει online το ετήσιο report Greek Wine Explained 2024. Το report είναι γραμμένο στα Αγγλικά, ώστε η γλώσσα να μην αποτελεί εμπόδιο στην επικοινωνία του ελληνικού κρασιού παγκοσμίως.

Με το Greek Wine Explained 2024 – In depth Assyrtiko, Mavrodaphne & Aigialeia, o Γιάννης Καρακάσης MW, μαζί με την Ευμορφία Κωστάκη (σπουδάστρια στο Ινστιτούτο των Masters of Wine) ως συνεργάτη, επιδιώκει να δώσει όλη την πληροφορία για την τρέχουσα θέση του ελληνικού κρασιού στην παγκόσμια σκηνή μαζί με πολλές προτάσεις οινοποιείων και κρασιών. Το Report απλώνεται σε 116 σελίδες και χωρίζεται σε δύο ενότητες. 

Στην ενότητα Greek Wine Explained περιλαμβάνονται νέα και εξελίξεις του ελληνικού κρασιού τη χρονιά που μας πέρασε, αφιέρωμα στις προκλήσεις των αμπελώνων από Παλαιά Κλήματα, ανασκόπηση της αμπελουργικής χρονιάς του 2023, συνέντευξη με το Νίκο Καρατζά έναν από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες οινοποιούς, καθώς και λίστες νέων αλλά και ανερχόμενων οινοποιείων, value for money προτάσεις και κρασιά που δεν πρέπει να χάσετε. 

To πρώτο Greek Wine Report από τον Γιάννη Καρακάση 1

Στην έτερη ενότητα In Depth αναλύονται σε βάθος το Ασύρτικο, η Μαυροδάφνη και η ζώνη της Αιγιάλειας. Τα θέματα αυτά θα αλλάζουν κάθε χρόνο. Στο τελευταίο κεφάλαιο υπάρχουν πληροφορίες για όλες τις ελληνικές ποικιλίες όπως τις αναφέρει πλέον ο εθνικός κατάλογος, και θα εμπλουτίζεται χρόνο με το χρόνο. 

"Αναδυόμενο από τα γοητευτικά βάθη των υπόγειων ταβερνών στα εκθαμβωτικά ύψη των βραβευμένων εστιατορίων και περνώντας από τις οξειδωμένες ρετσίνες του παρελθόντος στα εξαιρετικά κρασιά της σημερινής εποχής, το ταξίδι του ελληνικού οίνου τις τελευταίες δύο δεκαετίες θυμίζει τα νικηφόρα άλματα ενός Ολυμπιονίκη, παρόμοια με τα απίστευτα άλματα του Μιλτιάδη Τεντόγλου. Πιστό στη φύση όλων των εξαιρετικών προσπαθειών, το μονοπάτι ήταν αναμφισβήτητα ανηφορικό, αλλά τώρα, το όνειρο να κατακτηθεί μια εξέχουσα θέση στη διεθνή σκηνή φαίνεται πιο υλοποιήσιμο από ποτέ" σημειώνει ο Γιάννης Καρακάσης MW.

Διαβάστε Επίσης

"Το ελληνικό κρασί, κάποτε αφηγητής παραδόσεων, έχει εξελιχθεί σε δημιουργό προτύπων και πηγή έμπνευσης. Γιορτάζουμε αυτή τη μεταμόρφωση με το να μοιραστούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για το ελληνικό κρασί. Eίμαι συνεπαρμένος για αυτό το πρώτο Greek Wine Report που δίνει το στίγμα του που βρίσκεται το ελληνικό κρασί σήμερα, και τι προκλήσεις αντιμετωπίζει. Ένας τέτοιος συνοπτικός οδηγός 25.000 λέξεων απαιτεί πολύ κόπο και αφοσίωση στη λεπτομέρεια, κάτι που ενθουσιάζει τόσο εμένα όσο και την Ευμορφία Κωστάκη η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στο πρώτο αυτό Report" συμπληρώνει ο ίδιος.

Το βιβλίο διατίθεται για αγορά online εδώ.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
08/05/2024

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.

"Makan La Vie": Αέρας Γαλλικής γαστρονομίας στην Ινδονησία

Στο παραδεισένιο νησί Gili Air ο σεφ Lachaux Médéric συνδυάζει τη fusion γαλλική κουζίνα και τις τεχνικές της µε τα τοπικά προιόντα της Ινδονησίας.

Εκλεκτικά μεσημέρια που φέρνουν την αύρα παλιάς Κηφισιάς στο σήμερα στον κήπο του "Isabella’s"

Στο νέο, αποκλειστικά μεσημεριανό, εστιατόριο του ανακαινισμένου "The Twenty One Hotel", ο ανεπιτήδευτος κοσμοπολιτισμός που ταιριάζει γάντι με την Κηφισιά και με την εποχή, μας καλεί για slow living.

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.